Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zalman FC-1 WSVG FATAL1TY

5. 7. 2006

Obrazek

Hliníková počítačová skříň Zalman FC-1 WSVG je označená přívlastkem Fatal1ty. Tím se rozrůstá i rodina výrobků z produkce Zalman s tímto přívlastkem. Pro ty kteří netuší co se za tímto názvem skrývá tu mám stručné vysvětlení: Jedná se o nick slavného hráče počítačových her Johnathana Wendela, který během své herní kariéry proslul díky svým nedostižným výkonům ve hře Quake III. Jelikož se jedná o profesionálního hráče, je pochopitelné že svůj úspěch zpeněžil. Po dohodě s několika výrobci, vybral několik nejlepších produktů a označil je svým logem. Balení

 

Obrazek

Vzhledem k nedostatku oficiálních informací není možné z jistotou určit, zda bude i stříbrné provedení. Osobně si myslím, že bude možné skříň zakoupit pouze v černém provedení, respektive v matné eloxované povrchové úpravě hliníku. Skříň najdete v krabici pečlivě zabalenou v igelitu a v krabici je uložená v polystyrénu.

Popis a příslušenství

Hned po vybalení vás skříň překvapí svou vyšší vahou. To je trošku nezvyklé obzvlášť pokud víte, že skříň je kompletně vyrobená z hliníku. Ovšem v tomto případě se nejedná o tenký hliníkový plech, ale o pořádné hliníkové plotny o tloušťce 5mm. Ano čtete dobře, skříň je v podstatě sešroubovaná z těchto desek a nikde kromě košů pro mechaniky a disky nic tenčího nenajdete. Tomu odpovídá nezvykle vysoká váha, která je uváděna nad 12kg bez osazení.

Obrazek

Stejně jako u předešlých skříní se i tato může pochlubit precizně provedenou povrchovou úpravou, kterou najdete i uvnitř skříně. Ta je matně černá a jedná se o eloxovaný hliník a její povrch zdobí mírné vodorovné stopy po obrábění. Povrch skříně tak vypadá velmi luxusně a svým provedením patří mezi to nejlepší co můžete koupit.

Obrazek

Bohužel stejnou daní za tuto skvělou povrchovou úpravu jako u TNN 300 nebo u HD 160 je to, že matný povrch si velmi rychle zamatlete rukou. Navíc se na něm absolutně skvěle drží prach, který je hned vidět. Z těchto důvodů najdete na boku skříně upozornění, že povrch skříně nesmí přijít do kontaktu s olejem, či jinými mastnými látkami.

Pokud se tedy vám líbí tato povrchová úprava a nechcete aby se vám skříň během krátké doby proměnila na výkladní skříň vašich otisků prstů, budete se muset pravidelně kamarádit s mokrým hadrem.

Podle rozměrů skříně zahrnující šířku 220mm, hloubku 480mm a výšku 430mm, můžeme zařadit FC-1 WSVG mezi klasické miditower skříně. Proti klasickým plechovým skříním se ovšem herní speciál liší hlavně tím, že celou skříň tvoří jednoduchý hliníkový rám, na který jsou přišroubovány hliníkové plotny. 5mm silný hliník jak jsem již uvedl, je kompletně použitý pro celou skříň, vyjma košů pro mechaniky a pevné disky. Díky tak silnému hliníku máte k dispozici lepší tepelnou vodivost a jistotu, že se nesetkáte s rezonováním skříně. K tomu nejenom přispívá silný materiál, ale i to že každý díl skříně je precizně dotažený k rámu šrouby. Robustnost a masivní provedení je patrné na každém kousku skříně a mimo výše uvedených výhod, takové provedení zaručuje i vysokou životnost a odolnost.

Obrazek

Vzhledem ke konstrukci skříně je design samá hrana bez žádných zkrášlujících prvků. Tato skříň si na nic nehraje, všude najdete pouze rovné plochy a hrany a černou barvu. Krabicový dojem ze skříně, se pravděpodobně Zalman snažil rozbít všudypřítomnými nápisy. Ty opravdu najdete všude a jediným místem které zůstalo ušetřeno, je pouze vnitřek skříně. Mezi nejvýraznější okrasné prvky této "hranaté krabice", patří plastové okno na levé straně skříně. To umožňuje i během provozu sledovat větší část vnitřku skříně. Levá strana slouží zároveň pro přístup skříně. Celá levá bočnice jsou vlastně dvířka, chycené na masivních pantech zezadu skříně. Pro zajištění bočnice proti otevření najdete uprostřed posuvnou hliníkovou západku označenou šipkou.

Obrazek

Pravá strana skříně se skládá ze dvou hliníkových ploten. Užší část poblíž čela slouží po demontáži k uvolnění prostoru k montáži optických mechanik. Na větším dílu je uvnitř přímo umístěná základní deska.

Obrazek

Jako tradičně nejvíce péče a pozornosti výrobci věnují čelu skříně. V tomto případě jde znovu o plochý hranatý díl plechu. Čelo pouze rozdělují dvě vyfrézované vodorovné linky. Ty opticky čelo rozdělují na tři části, kdy k optickému klamu přispívají i šrouby poblíž těchto linek, ovšem čelo je pouze z jednoho dílu. Ve spodní části najdete oválný otvor s mřížkou, která zakrývá dvojici 92mm větráčků. Uprostřed linek najdete tlačítko Power a Reset a diody signalizující zapnuté PC a aktivitu pevného disku. Hned vedle jsou externí výstupy pro 2x USB 2.0, 1x IEEE 1394, 1x audio a 1x mic. Nad vrchní linkou najdete v 3,5" pozici usazenou čtečku karet. Jedná se známý typ čtečky, kterou najdete na všech skříních o Zalmana. Čtečka karet podporuje 17 formátu dnes dostupných karet. Vrchní část čela mají rezervované čtyři externí 5,25" pozice, kdy vrchní je z výroby připravená pro montáž mechaniky a ostatní zakrývají krytky. Větší plochy krytek přirozeně posloužily k umístění dalších nápisů.

 

Zádní část skříně patří svým rozložením mezi klasiku. Nahoře je prostor pro umístění zdroje, pod ním má své místo plechová krytka konektorů základní desky. K dispozici je sedm slotů pro karty, které zakrývají z výroby plechové krytky. Pod zdrojem je umístěný 120mm větráček zabezpečený mřížkou. Jediným nezvyklým prvkem proti jiným skříním, jsou dva klouby bočních dvířek.

 

Vrchní části skříně se nemá cenu věnovat, kromě rovné plochy a hlavičky šroubu jistícího kloub dvířek, zde není nic co by stálo za pozornost .

Trochu jiné je to u spodní části skříně. Tady najdete odvětrání ze dvou kulatých vyvrtaných mřížek, složených z kruhů. Smyslem vyvrtaných otvorů je zajistit přístup do skříně studenému vzduchu odspodu země. 

 Obrazek

Skříň stojí na čtyřech kulatých "hifi" nožičkách s chromovou povrchovou úpravou, stejných jako najdeme u HTPC skříně HD 160. To co je u skříní pro domácí kino povinnou výbavou, nemusí být ovšem ideální pro tuto novinky. Kulaté lesklé nožičky se totiž k velké hranaté skříni moc nehodí a dokázal bych si k této skříni představit vyklápěcí stavitelné nožičky přesahující boky skříně. Kulaté nožičky nejsou výškově stavitelné a volný prostor mezi podložkou a dnem skříně je 15mm. Zespodu jsou nožičky opatřené protivibrační gumovou podložkou, která navíc zabraňuje poškrábání nábytku.

 

 V balení Zalman FC-1 WSVG najdete:

  • skříň FC-1 WSVG
  • veškeré montážní a potřebné šroubky
  • imbusový klíč
  • 5x oboustranný suchý zip pro svázání kabeláže
  • 3x samolepící suchý zip pro montáž pevných disků
  • ZM-MC1 redukci molex na 2x 5V a 2x 12V pro napájení větráčků

 

Běžná prodejní verze bude jistě doplněna o montážní manuál existující v elektronické podobě. Ostatní příslušenství se bude pravděpodobně také lišit a podle specifikace výrobce bude o něco bohatší.

 

Zalman FC-1 WSVG

Typ skříně Miditower
Kód modeluFC-1 WSVG
Rozměry h/š/v 480 x 220 x 430 mm
Materiál skříně5mm hliník
Barva Černá
Váha12 > kg
5.25" externích pozic4
3.5" externích pozic1
3.5" interních pozic3
PCI slotů

7

Podporované formáty MB

Micro ATX, Standard ATX

Systém chlazení, použité větráčky 3
nasávací2x 92x92x25mm 2800RPM 53CFM 36.1dB
odsávací1x 120x120x25mm 1800RPM 70.1CFM 34.3dB
Externí výstupy

2x USB2.0, 1x IEEE1394 Firewire, 1x audio & speaker výstup

Další výbava

čtečka karet (17

                                                                                                           

                                                                                                            Následující>>